Hem Om Föreningen Bli medlem Har varit Nyhetsbrev Tips Bilder Debatt Länkar

Föreningsaktiviteter som har varit: 2005

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

2005-11-23
Vart tog den skånska livsmedelsindustrins historia vägen?
Det är ju så, att nära hälften av Sveriges livsmedelsproduktion sker i Skåne. Hur kan det då vara att den skånska livsmedelsanknutna industrins betydelse och historia är så lite uppmärksammad och att dokumentation och forskning om denna livsviktiga bransch är så begränsad?

Nu har det blivit hög tid att försöka reparera brist­erna och ta fram en plan för att långsiktigt bygga upp kunskapen om livsmedelsindustrins framväxt, utveckling och förändring över tiden och att värdera verksamhetens ekonomiska, sociala och kulturella betydelse.

Den som insett detta behov och tagit initiativet till det viktiga rekonstruktionsarbetet av vårt skånska livsmedelshistoriska arv är Regionmuseet Kristian­stad/Landsantikvarien i Skåne.

De presenterade år 2003 en förstudie av Skånes industriella arv, som år 2004 följdes av en för­djup­nings­studie kring jordbrukets industrialisering och
som nu i år krönts med en rapport om livsmedelsindustrin i Skåne. Författaren till dessa forsk­nings­pre­sen­ta­tion­er är bebyggelseantikvarien Henrik Borg.

På onsdag den 23 november klockan 19.00 har just du chansen att ta del av Henriks redovisning, bl a av den färska rapporten, som är ett komplement till länets kulturmiljöprogram och som ligger till grund för beslut i långsiktiga frågor om dokumentering resp bevarande av byggnader och miljöer.

Henrik kommer att illustrera sin framställning med intressanta bilder och skildringar kring miljöer, byggnader, maskiner och människors liv. Bl a redovisar Henrik några exempel ur den inventering som just nu sker av mejerier.

Vi ses som sagt även denna gång i Skånska Ingenjörsklubbens lokaler i Tekniska Museet på Malmöhusvägen 7. Du är hjärtligt välkommen onsdagen den 23 november klockan 19.00!

Mejeriet i Allevad ca 1900.


2005-10-27
Föredrag om Åsbrink & Co.
Välkommen till Stig Lindes föredrag om Åsbrink & Co den 27 oktober i Skånska Ingenjörsklubbens lokaler.

Att Volvo betyder ”Jag rullar”, det vet vi. Men på torsdag, den 27 oktober klockan 19.00, får vi bl a lära oss ett nytt latinskt ord, som också blev ett produktnamn: Verro, dvs ”Jag sopar”. Så hette en serie sopmaskiner, som AB Åsbrik & Co tillverkade för några år sedan.

Om det berättar Stig Linde, som 1935 började som ritare, dvs konstruktör, på Åsbrink och slutade som teknisk direktör 1978. I ord och bild berättar han om den intensiva verkstadstekniska utvecklingen under åren. Det var inte bara sopmaskiner som tillverkades på Åsbrink. Produktprogrammet som växte fram på Ön i Limhamn, blev brett.
Bl a ingick även asfaltmaskiner, bänksvarvar och grävmaskiner.

Välkommen att ta del av en mycket händelserik indu­strihistorisk epok inom den svenska verkstadsbranschen. Denna gång gästar vi Skånska Ingenjörsklubben, som bjudit in oss till sina lokaler i Tekniska Museet på Malmöhusvägen 7. I mötet deltar styrelsemedlemmar från SIK. Det betyder, att vi efter Stig Lindes föredrag även informeras om SIKs verksamhet och om eventuella framtida sam­arbetsmöjligheter mellan våra två föreningar.

Än en gång: Hjärtligt välkommen torsdagen den 27 oktober klockan 19.00!

Mer info fins på sajten:
http://www.ts.mah.se/utbild/fy7000/asbrink

2005-09-27
Rundvandring som belyser Malmös industriella utveckling.
Tisdagen den 27 september klockan 18.00 är du välkommen att sluta upp kring Frans Suells staty vid Norra Vallgatan för att delta i en industrihistorisk rundvandring, som leds av byggnadshistorikern Per-Jan Pehrsson.

Per-Jan börjar sin historiska resumé med att belysa den roll som Frans Suell, som levde mellan 1744 och 1818, kom att spela i utvecklingen av Malmös hamn, handel och industri. Per-Jan visar var Frans Suells bostad och tobaksfabrik fanns och redovisar vilken betydelse som hamnen och järn­vägen fick för Malmös industriella expansion.
Under rundvandringen kommer Per-Jan att kommentera en rad byggnader, som har intressanta kopplingar till den industrihistoriska utvecklingen. Vi informeras om hur hamnen ständigt har ut­veck­lats fram till våra dagar. Vi ser på torrdockan och det säregna skyddsrummet och en rad karakteristiska Kockum-byggnader, innan rundvandringen avslutas på stapelbädden vid f d Saab-fabriken, där vi på avstånd ser dagens utropstecken: Turning Torso.

Vi möts som sagt vid Suell-statyn kl. 18.00 och räknar med att rundvandringen varar fram till halv åtta-tiden.

2005-06-02
Besök på Still Stocka AB i Stockamöllan.
En ovanligt intressant industrihistorisk kväll utlovas torsdagen den 2 juni klockan 19.00.

Då är vi inbjudna till Still Stocka AB i Stocka­möll­an, som ju ligger ca 15 kilometer norr om Eslöv. Vi välkomnas av Björn Jerslind, som presenterar före­tagets historia och som också visar oss runt i företagets industrimuseum.

Här är några highlights ur Stockamöllans historia:

Företaget startade som kvarn på 1600-talet och kan därmed betraktas som ett av Sveriges äldsta företag.

Efter det att Wilhelm Sonesson 1893 köpt Stocka­möllan av sin far inleddes en stark expan­sion av den industriella verksamheten, som baser­ades på sågverk och snickeri.
Den första hyvelbänken kom 1897 och den första "rullebören" 1902. Med skottkärran tog företaget steget in i transporthanteringsbranschen, som man sen varit trogen.

1906 bolagiserades rörelsen under namnet Stocka­möllan AB. 1918 tillverkades den första gaffellyftvagnen och 1950 den första gaffeltrucken. Dessa båda produkttyper utgör idag det aktuella produktprogrammet.

Fram till 1989 var Stockamöllan ett familjeföretag inom släkten Sonesson i nio generationer. Från och med 2004, då företaget blev helägt av Still GmbH, är bolagsnamnet ändrat till Still Stocka AB.

Då ses vi som sagt på Still Stocka AB i Stocka­möllan torsdagen den 2 juni klockan 19.00.

2005-04-28
Årsmöte och föredrag om Falsterbonäsets infrastruktur.
Den 28 april klockan 18.00 håller vi vårt årsmöte. Som vanligt träffas vi i lokalen på Malmö Högskola, IMER, sal 1117B, Gibraltargatan 2 (f d Engel­brekts­bod­en). I samband med årsmötet berättar Christian Kind­blad om hur Falsterbonäsets infrastruktur kom att domineras av tre monumentala projekt: Järnvägen, cementfabriken och kanalen.

2005-04-07
Besök på Sjöbergska Palatset i Malmö.
Torsdagen den 7 april, då vi besöker Sjöbergska Palatset vid Drottningtorget i Malmö.

Vi samlas klockan 18.30 utanför Vagnmuseet, där vi välkomnas av Carola Jörmyr Lund, som introdu-
cerar oss i det sjöbergska kvarteret. Sen tar Christer Blomqvist över den historiska presentationen och blir vår ciceron under vandringen i den ärevördiga industrimiljön.

2005-03-08
Konferens om den skånska livsmedelsindustrin.
Tisdagen den 8 mars 2005 i Medborgarhuset i Eslöv hålls den den industrihistoriska och fram­tids­inriktade konferensen om den skånska livsmedelsindustrin, regionens utveckling och kon­sum­enter­nas välbefinnande.   Program. (pdf) Arrangerad av Föreningen Industrihistoria i Skåne i samarbete med Skånes NäringslivsArkiv, Region­museet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, Riksantikvarieämbetet, Industrihistoriskt Forum och Skånes Livsmedelsakademi.
Hem
Senast uppdaterad 070613 Mejl till föreningen: industrihistoria@gmail.com