Hem Kalendarium Om Föreningen Bli medlem Har varit Nyhetsbrev Tips Bilder Debatt Länkar

Föreningsaktiviteter som har varit: 2019

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002



December 2019
Fredagen den 6 december 2019 kl 10.00. Studiebesök på KB Components i Örkelljunga och sedan föredrag i Plastens Hus i Perstorp.
Välkommen till NV-Skåne och KB Components (f d KonstruktionsBakelit) i Örkelljunga och välkommen att efter lunch lyssna på föredrag om ”karpodling som industri” i Perstorp.

10-12   Studiebesök på KB Components, Industrigatan, Örkelljunga
12-13   Lunch (lunch går att köpa i KB Components personalmatsal)
13-14   Till Plastens Hus, Hässleholmsvägen 6, Perstorp
14-15   Karpodling som industri, föredrag av Jan Wendt, Plastens Hus, Perstorp

Information om intressanta KB Compenents – med historiska kopplingar till både fordons- och plastindustri. Mera information via följande länkar:
Företagsbroschyr.
Företagsinformation.
Information om ursprung till skånska industriella flaggskeppet Perstorp: ”…Tack vare entreprenörsanda och experimentlusta blev Perstorp ett av Sveriges största bolag under 1900-talet.

Få svenskar känner inte till den berömda Perstorpsplattan och Perstorps ättika. Historien…tar egentligen sin början i något så otippat som karpodling…” Klicka för mera information
Hitta dit (KB Components), Hitta dit (Plastens Hus).
Klicka, skriv in startpunkten, så fås vägen dit.
November 2019
Onsdagen den 20 november 2019 kl 13.00. Studiebesök hos Haldex i Landskrona.
Onsdagen den 20/11 kl 13, besöker vi Haldex i Landskrona.
Haldex är ett av de "klassiska" Landskronaföretagen med kopplingar bakåt i tiden till Thulinverken och Aktiebolaget Bromsregulator (numera Faiveley Transport).

BorgWarners verksamhet i Landskrona, som vi besökte i våras, övertogs för något år sedan från Haldex som i dag koncentrerar sig på tunga fordon och är en av de ledande tillverkarna av bromsutrustning till dessa.

Haldex, som är samlokaliserat med BorgWarner (gemensam reception) ligger på Instrumentgatan 15. Kommer du med tåget till Landskrona följer du gångvägen ca 900 m längs järnvägen i riktning mot Malmö
Oktober 2019
Lördagen den 19 oktober 2019 kl 11.00. Studiebesök Malmö stadsteater, Hipp.
Lördagen den 19/10 kl 11, besöker vi Hippodromen (Hipp) d v s det som i dag är Malmö Stadsteater på Kalendegatan. Vi får höra om Hipps fascinerande historia. Hipp Invigdes nästan på dagen 120 år tidigare och då som en storslagen cirkusbyggnad.

1922 tog Oscar Winge över och förvandlade huset till en teater. I början av 1950-talet blev "nöjestemplet", som så ofta var fallet, en Pingstkyrka. Men sedan 1994 är Hipp åter en teater. En rundvandring "bakom kulisserna" ingår i vårt besök.

Du hittar Hipp mitt för passagen från Stortorget.
Oktober 2019
Lördagen den 5 oktober 2019 kl 13.00. Rundvandring med start från hörnet Annelundsgatan/Norra Grängesbergsgatan i Malmö
Norra Grängesbergsgatan och Sofielunds industriområde i Malmö.

Norra Grängesbergsgatan är en del av Sofielunds industriområde. Sofielunds utveckling till ett betydande industriområde inom Malmö kommun har ägt rum från 1930-talet fram till omkring 1975-80. Då kunde en tydlig förändring av områdets industrikaraktär noteras med bland annat nedläggningar, utflyttningar och etablering av nya typer av affärsaktiviteter.

Framväxten av Sofielund som ett industriområde hade i första hand grundats på framsynt entreprenörskap, kunnig arbetskraft, utbildningsmöjligheter, tillgång på nödvändiga råvaror och en ur kommunikationssynpunkt gynnsam geografisk lokalisering.

Idag är Pågens bageri och Stradex de största kvarvarande industrierna, men längs Norra Grängesbergsgatan frodas fortfarande mängder av mindre verkstäder.

Några försvunna företag inom området: PLM, Malaco, Saturnus, Metzéns kemtvätt, Thule, Damaverken, Kvarnmaskiner, CeWo-kappor, Textilkonst, Masterhand, Malmö Tobaksfabrik och Wojidkow & Co.

September 2019
Lördagen den 21 september 2019 kl 14-20

Även i år deltar Industrihistoria i SkåneKulturnatten i Lund.

Kl 14-20 lördagen 21 september 2019 är vi på plats jämte några andra föreningar på Mårtenstorget i Lund. Ett industrihistoriskt bildspel visas och styrelsen berättar om föreningen för de besökande Kulturnattsdeltagare som visar intresse för detta tvärvetenskapliga ämne.

Detta är ett bra tillfälle för nya att bekanta sig med föreningen, men även nuvarande medlemmar är såklart välkomna förbi på fika och en pratstund.

Kom gärna och prata med oss om våra idéer för studiecirklar och bevarandearbete. Välkomna!

Här finns en artikelrapport från deltagandet i Kulturnatten 2018 (då var det i Lundagård, men observera att 2019 gäller alltså Mårtenstorget).

Juni 2019
Lördagen den 15 juni 2019 kl 10.15

Lördagen den 15:e juni 2019 kl 10.15 kommer vi att besöka den anrika Motorfabriken Göta i Osby. Göta är den sista kvarvarande av de klassiska båtmotortillverkarna i Sverige.

Göta Motor ligger ett hundratal meter in längs Nya Hallarydsvägen på höger sida (strax innan du kommer till Lekolar).

Hitta dit   (klicka, skriv in startpunkten, så fås vägen dit).

Hembygdsgården där vi samlas framåt kl 13 för fika (ingår) och visning av vagnsmuseet ligger vid Brolins väg 4 bakom Naturbruksgymnasiet.

Ett alternativ för den som så önskar är Lekoseum vid stationen på Briogatan 2. Öppet kl 11 - 15.

Kommer du söderifrån längs gamla väg 23 genom Osby svänger du till väster vid första rondellen kör under järnvägen och sedan till höger till Lekoseum.

Fortsätter du längs gamla väg 23 genom Osby och svänger till höger vid kyrkan kommer du till hembygdsgården.

Fortsätter du ytterligare längs gamla väg 23 genom Osby till nästa rondell, tar till vänster, kör under järnvägen och kör ytterligare en knapp km och där tar till höger in på Hallarydsvägen kommer du till Göta Motor.

Sajt: Motorfabriken GÖTA

Maj 2019
Tisdagen den 7 maj 2019 kl 13

StudiebesökEllinge avloppsreningsverk, Eslöv.

I slutet av 2017 besökte Föreningen Industrihistoria i Skåne Sydvattens vattenverk i Stehag, det s.k. Ringsjöverket, för att se hur produktion av dricksvatten går till.

Nu under våren 2019 är det dags att vända blickarna åt andra hållet av VA-flödet. Istället för att studera beredning av dricksvatten tittar vi nu nedströms och lär oss om rening av avloppsvatten.

Ellinge avloppsreningsverk är beläget i södra delen av Eslöv strax öster om järnvägen. Ur ett industriellt perspektiv är Ellinge reningsverk intressant, då en betydande del av avloppet kommer från den lokala livsmedelsindustrin, vilket påverkar och ställer krav på avloppsreningsprocessen.

Orkla Foods Sverige AB, som är ett av de största företagen i Eslöv (och bland annat är arvtagare till det i Eslöv utvecklade livsmedelsföretaget Felix AB) ligger bara ett stenkast bort från Ellinge reningsverk.

Tisdagen den 7 maj kl 13 tar VA SYD emot föreningen på Ellinge avloppsreningsverk i södra Eslöv. Föreningen får en guidad rundvandring och får möjlighet att ställa frågor om avloppsrening. Observera att en betydande del av studiebesöket är utomhus. Därför gäller kläder efter väder.

Anmäl dig till anmalan@industrihistoriaiskane.se senast tisdagen den 30/4. Antalet besöksplatser är 30.

Ellinge avloppsreningsverk har adress Ellingevägen 32.
Hitta dit   (klicka, skriv in startpunkten, så fås vägen dit).

Från järnvägsstationen är det faktisk promenadväg ca 2,2 km på östra eller västra sidan om spåren (fågelvägen 1,7 km). Från Eslöv C går det att ta bussen antingen till hållplats Stadshuset (linje 3) eller till hållplats Mossavägen (linje 2), varifrån det blir drygt 1,6 km faktisk gångväg till Ellinge.

Antalet parkeringsplatser är begränsat till 10. Vänligen uppge i din anmälan hur du avser anlända till Ellinge, samt om du har behov/önskemål av samåkning. Kommer du per bil så ange om du har plats i din bil och varifrån du kör. Kom ihåg att ange ditt telefonnummer.

Läs mer: Ellinge avloppsreningsverk   (sjusidig broschyr).



















Torsdagen den 25 april 2019 kl 18.15

Föredrag om Waggonfabriken i Arlöv.

För ca 130 år sedan flyttade Ludwig Rössel sin mekaniska verkstad från Malmö till Arlöv. Företaget kom sedan att stanna i Arlöv i hundra år. Företaget återvände dock till Malmö strax innan verksamheten upphörde.

Under många år ingick verksamheten i ASJ, Aktiebolaget Svenska Järnvägsverkstäderna. Tillverkning av järnvägsfordon var under en lång period huvudsysselsättningen. Mot slutet stod entreprenadmaskiner, PARKA, och personbilar, SAAB, på programmet.

Medverkande är författarna, Bengt-Åke Rudström och Torgny Wallin, till den nyutkomna boken om verksamheten.

Vi har fått möjlighet att nyttja Zablockisalen i Pauliskolan vid Föreningsgatan i Malmö. Pauliskolan har en lång historia som går tillbaka till 1850-talet och den kan sägas vara Sveriges allra första tekniska läroverk.

Bitr rektor Christer Månsson kommer inledningsvis berätta lite om skolans historia och dess verksamhet i dag.

Föredraget börjar kl 18.15, men kom gärna lite tidigare för en kopp kaffe och en pratstund. Vi är på plats från kl 17.30.

Hitta dit. Skriv in din startpunkt, så får du vägen dit.

Pauliskolan ligger på Föreningsgatan 41 nära Amiralsgatan. Busslinje 6 från Triangelns station stannar mitt emot skolan. Den som åker busslinjer på Amiralsgatan är hållplatsen Stadshuset.

Ingången till Zablockisalen, som ligger på fjärde våningen, är från Kommendörsgatan (gatan till vänster om skolan om du står på Föreningsgatan) och har beteckningen B 1.

Ett samarrangemang med Svenska Järnvägsklubben (SJK) Skåne.

Läs mer: Waggonfabriken i Arlöv.

April 2019
Torsdagen den 11 april 2019 kl 18

Vi planerar att besöka tre Landskronaföretag i vår. Tre företag med en sammanflätat och delvis gemensam historia. Det första år Faiveley Transport Nordic AB nu i mars, det andra är BorgWarner i april och det tredje företaget är Haldex AB till hösten.

Besöket hos BorgWarner äger rum torsdagen den 11:e april kl 18.

BorgWarner är en nästan hundraårig amerikansk koncern med verksamhet runt hela jorden som under många år varit underleverantör till bilindustrin och tillverkat olika transmissionskomponenter som (automat-)växellådor. För något år sedan tog BorgWarner över tillverkningen av det av Haldex utvecklade mycket framgångsrika fyrhjulsdriftssytemet för personbilar.

Företaget ligger vid Instrumentgatan 15 i Landskrona.

Mars 2019
Onsdagen den 20 mars 2019 kl 18

Välkomna till årsmöte för Föreningen Industrihistoria i Skåne på Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20 i Lund, onsdagen den 20 mars kl 18.00 - 21.00.

Mötet inleds med en presentation av MAX IV i Lund. Därefter följer årsmötesförhandlingar. Sedan får vi en bildpresentation av arkivet. Mötet avslutas med gemensam enkel förplägnad.

Torsdagen den 14 mars 2019 kl 15

Studiebesök torsdagen den 14 mars med start kl 15 besöker vi Faiveley Transport Nordic AB i Landskrona.

Företaget har en drygt hundraårig historia i Skåne. 1916 bildades i Malmö Svenska AB Bromsregulator, SAB. Företaget tillverkade komponenter till tågens bromsutrustning. En betydande tillverkning av bromssystem gjorde att Thulinverken 1958 sammanfördes med Svenska AB Bromsregulator.

1990 förvärvade SAB den europeiska delen från den amerikanska Wabco-koncernen och SAB Wabco AB, störst inom sitt segment i Europa, uppstod. 2002 lämnade man Cardo som man länge tillhört och ett investmentbolag tog över.

2004 förvärvades företaget av den franska Faiveley Transport-koncernen. Den senare blev i sin tur uppköpt av Wabtec Corporation 2017. Koncernen är inriktad mot tillverkning av komponenter för järnvägsindustrin.

Haldex, som vi räknar med att besöka kring månadsskiftet maj/juni, ingick f ö under en period i SAB.

Adressen är Andra Tvärgatan 41 i Landskrona.






Februari 2019
Onsdagen den 20 februari 2019 kl 17

Studiebesök på Skånes Närinsglivsarkiv i Helsingborg.

Skånes företag utgör en betydelsefull del av det gemensamma kulturarvet – som uppfinnare av nya produkter, som producenter av varor och tjänster och inte minst som arbetsplatser där många människor tillbringat en stor del av sina liv. Därför är det viktigt att företagen lever vidare i arkivens värld - för forskare och för en intresserad allmänhet.

Skånes Näringslivsarkiv arbetar för att inom regionens näringsliv skapa förståelse för det industriella kulturarvet. I dagens turbulenta situation med snabba ägarbyten och globalisering av verksamheter är det viktigt att försöka samla in och rädda arkivmaterial för framtiden.

Arkivets chef Anders Bredahl och styrelsens ordförande Tommy Lindqvist tar emot och berättar om arkivets verksamhet och visar exempel från samlingarna.

Arkivets finns på Maria park med adress Carl Westmans allé 7 i Helsingborg. Sajt: Skånes Näringslivsarkiv


Januari 2019
Torsdagen den 10 januari 2019 kl 16.00

Vi erbjöds en andra möjlighet att besöka Euromaints verkstad på Malmö C.

Föreningen Industrihistoria i Skåne samt Svenska Järnvägsklubben Skåne anordnade ett gemensamt studiebesök torsdagen den 10:e januari kl 16.00 på Euromaints verkstad i Malmö.

Vår värd var verkstadschef Peter Zachrison.

Hem
Senast uppdaterad 191206 Mejl till föreningen: industrihistoria@gmail.com