Hem Kalendarium Om Föreningen Bli medlem Har varit Nyhetsbrev Tips Bilder Debatt Länkar

Kalendarium

April 2019
Torsdagen den 11 april 2019 kl 18

Vi planerar att besöka tre Landskronaföretag i vår. Tre företag med en sammanflätat och delvis gemensam historia. Det första år Faiveley Transport Nordic AB nu i mars, det andra är BorgWarner i april och det tredje företaget är Haldex AB i början av sommaren.

Besöket hos BorgWarner äger rum torsdagen den 11:e april på kvällen kl 18.

BorgWarner är en nästan hundraårig amerikansk koncern med verksamhet runt hela jorden som under många år varit underleverantör till bilindustrin och tillverkat olika transmissionskomponenter som (automat-)växellådor. För något år sedan tog BorgWarner över tillverkningen av det av Haldex utvecklade mycket framgångsrika fyrhjulsdriftssytemet för personbilar.

Företaget ligger vid Instrumentgatan 15 (hitta hit), ca 900 m söder om järnvägsstationen. Se (gå hit) Landskrona station - Instrumentgatan 15.

Anmäl dig till anmalan@industrihistoriaiskane.se senast torsdagen den 4/4. Om du önskar samåka eller har plats i din bil så ange detta i din anmälan. Glöm ej att då ange ditt telefonnummer.


Torsdagen den 25 april 2019

Föredrag om Waggonfabriken i Arlöv.

Medverkande är författarna, Bengt-Åke Rudström och Torgny Wallin, till den nyutkomna boken om verksamheten.

Lokal och klockslag är ännu inte helt fastställda, men lokalen beräknas bli Pauliskolan i Malmö (skolan ligger i kvarteret innanför Förenings-, Löjtnants-, Kungs- och Kommendörsgatan). Infomation kommer senare om klockslag och vilken ingång som gäller.

Ett samarrangemang med SJK Skåne.

Läs mer: Waggonfabriken i Arlöv.
Maj 2019
Tisdagen den 7 maj 2019 kl 13

StudiebesökEllinge avloppsreningsverk, Eslöv.

I slutet av 2017 besökte Föreningen Industrihistoria i Skåne Sydvattens vattenverk i Stehag, det s.k. Ringsjöverket, för att se hur produktion av dricksvatten går till.

Nu under våren 2019 är det dags att vända blickarna åt andra hållet av VA-flödet. Istället för att studera beredning av dricksvatten tittar vi nu nedströms och lär oss om rening av avloppsvatten.

Ellinge avloppsreningsverk är beläget i södra delen av Eslöv strax öster om järnvägen. Ur ett industriellt perspektiv är Ellinge reningsverk intressant, då en betydande del av avloppet kommer från den lokala livsmedelsindustrin, vilket påverkar och ställer krav på avloppsreningsprocessen.

Orkla Foods Sverige AB, som är ett av de största företagen i Eslöv (och bland annat är arvtagare till det i Eslöv utvecklade livsmedelsföretaget Felix AB) ligger bara ett stenkast bort från Ellinge reningsverk.

Tisdagen den 7 maj kl 13 tar VA SYD emot föreningen på Ellinge avloppsreningsverk i södra Eslöv. Föreningen får en guidad rundvandring och får möjlighet att ställa frågor om avloppsrening. Logistisk information om studiebesöket kommer senare.


 
Senast uppdaterad 190320 Mejl till föreningen: industrihistoria@gmail.com Mejl till webbredaktören (Eber Ohlsson)