Hem Om Föreningen Bli medlem Har varit Nyhetsbrev Tips Bilder Debatt Länkar

Föreningsaktiviteter som har varit: 2016

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002Studiebesök hos Höganäs AB i Höganäs

Fredagen den 18:e november 2016 kl 14 är det dags för nästa företagsbesök. Höganäs AB ett av Sveriges äldsta företag med rötter bak i 1700-talet står då på tur.

Det började med kolbrytning, sen blev leran råvaran till en bred flora av keramikprodukter för både hushåll och industri. I dag är Höganäs en ledande tillverkare av järn- och metallpulver som kan användas i allt från kugghjul till kosttillskott.

Förbindelse med Öresundståg kl 12.08 från Malmö och 12.20 från Lund med byte i Helsingborg till buss 220 med ankomst till Höganäs Stadshus 13.47 (vid Folke Zettervalls vackra järnvägsstation). Därifrån en kort promenad till Sandflygsgatan 7.

Anmälan senast söndagen den 13:e november 2016 till  industrihistoria@gmail.com.

Glöm inte att i din anmälan nämna om du önskar samåkning eller har plats över.

För bil och cykelåkande så sker samling kl 14.00 vid parkeringen vid Sandflygsgården (Visitor Center och kantin) med adress Sandflygsgatan 7.


Baltiska utställningen 1914.

Klicka för större karta.

Vägen från Busshållplatsen Höganäs Stadshus till Visitor Center

Studiebesök på PostNords logistikcenter i Toftanäs, Malmö

I slutet av oktober har vi möjlighet att besöka PostNords logistikcenter i Toftanäs, Malmö. Genom denna stora, automatiserade sorteringsanläggning strömmar en betydande del av de 130 (år 2015) miljoner postpaket som PostNord hanterar årligen. Paketvolymen har ökat snabbt från 97 miljoner postpaket 2011 och fortsätter att öka.

Tid: Torsdagen den 27:e oktober kl 15.00

Plats: Vevaxelgatan 8, Toftanäs, Malmö

Buss: Linje 6 fr Triangeln 14.15 via Värnhem 14.22 till hållplats Toftanäs 14.39

Anmälan senast torsdagen den 20:e oktober till   industrihistoria@gmail.com.

Mer om PostNord: www.postnord.com/sv/om-oss

Exkursion till Christinehof och alunbruket i Andrarum, Hallamölla vattenkvarn samt spelkulefabriken i Tollarp.

Program

Vi träffas och parkerar på Christinehofs slott lördagen den 24 september 2016 klockan 9.30. Där träffar vi Christinehofs guide Eva Ditlevsen, som leder oss genom landskapet från slottet och till Andrarums bruk.

Ca kl 11.30 är vi tillbaka vid slottet. Där serveras buffé till ett pris av 140 kronor per person. Lunchen betalas av var och en på plats.

Kl 12.45 åker vi vidare till Hallamölla, som ligger helt nära Alunbruket. Möllare från Albo Härads Hembygdsförening kör vattenhjulet. Forsen i Werkeån vid Hallamölla är Skånes högsta vattenfall.

Efter ca en timme åker vi vidare till Tollarp. Där besöker vi det som troligen är världens enda stenkulefabrik, Svenska Stenkulor (Kungsvägen 20, Tollarp). Ägaren Lasse Nilsson möter oss och visar oss fabriken. Visningen där tar minst en timme.

Mer information: www.christinehofsekopark.se  och  www.stenkulor.com  och  http://alboharadshembygdsfor.se/hallam%C3%B6lla.html.

Anmälan: industrihistoria@gmail.com   senast torsdag den 22 september 2016. Meddela om ni vill samåka. Meddela också om specialönskemål angående måltiden.

 • Torsdagen den 1 september 2016 kl. 17-19 kommer Christian Kindblad att guida runt i Malmös Nyhamnsområde. Historia och framtid för området öster om Malmö Centralstationsområde.

  Vi samlas vid Frihamnen hållplats buss 32 från Centralstationen klockan 17 och vandrar ner mot Slagthuset och Tågfärjeplan. Vi bör vara klara klockan 19.

 • Klicka för större bild.
    I den delen av Nyhamnen som ligger mellan Carlsgatan och Jörgen Kocksgatan finns Merkurigatan eller om det nu skall vara Mercuriigatan. Denna korta gata (100 meter) hade 1979, när skribenten fotograferade dess gatunamnsskyltar, skyltar med olika stavning. Det gick också att se den skiftande skyltstandard som staden under olika tider har haft.
  /Eber
   

  Klicka för större bild.
  Karta över Malmö 1904, del Nyhamnen.

  Klicka för större bild.
  Karta över Malmö 1890, del Nyhamnen.

 • Lördagen den 20 augusti 2016 välkomnas du att besöka historiska industriorten Perstorp och 10-årsjubilerande industri- och plastmuseet Plastens Hus.

  Ca 10:15-12 Guidad visning med industrihistorisk utställning i Plastens Hus (se karta). Film/information kring nutida och äldre industriverksamheter.

  ca 12-13 Tid för egen lunch. Besök gärna naturskönt belägna Golfkrogen (se karta). Lunch (och glass) erbjuds där. Egen matsäck förtäres utomhus.

  Ca 13:00 Återsamling på parkeringen utanför Golfkrogen. Gemensam avfärd till närbelägna platsen för Minnesstenen.

  13:15- Exkursion kring Minnesstenen och platsen för Skånska Glasbruket.

  Detta gamla glasbruk kan sägas ha bildat grunden för främst framgångsrika globala plastindustrin Perstorp AB. Men även Gustafsborgs Säteri AB m fl.

  Den första plasten i Skandinavien tillverkades i Perstorp år 1918 av Skånska Ättikfabriken, som år 1966 blev Perstorp AB. ”Att göra pengar ur rök” är ett ordspråk för Perstorp AB, titel på en biografi och antyder metoderna. Plastens Hus i Perstorp visar hur plast har format vår tid och våra livsstilar.

  Välkommen 20/8! Anmälan via industrihistoria@gmail.com.

  Plastens Hus firade 4/8 10-årsjubileum med bl a Öppet Hus, guidade bussrundturer genom stora industriområdet för Perstorp AB mm. Mer info på Plastens Hus.
  Perstorp uppmärksammar samtidigt 325-årsminnet av industriell verksamhet. Detta sker bl a genom en särutställning över Henrikstorps Glasbruk (1691-1762).

  För de historieintresserade går det att ladda ner en pdf-fil: Skånska Glasbruket - Henrikstorps Glasbruk

 • Extramaterial (förmedlat av Arne Thornberg): Klicka för större bild


  Extra om Perstorpsbesöket den 20 augusti 2016.

  © Eber Ohlsson 2016

  Gavel på det hus som Skånska Ättikfabriken hade på Baltiska utställningen i Malmö 1914.


  En del av situationsplanen för Baltiska utställningen. Skånska Ättikfabriken är den med en svart ring och med nr 88 markerade byggnaden. Klicka för större karta.
  Huset som Skånska Ättikfabriken en gång hade på Baltiska utställningen i Malmö 1914
  blev efter utställningen flyttad till en udde vid Lille sjö,
  nära Gustafsborg och används av släkten Wendt vid speciella fester.
  Grindarna vid Gustafsborg, där karpar ingår i smidesmönstret.
  Vi som gick mellan Minnesstenen och Golfkrogen fick en intressant guidad tur av Jan Wilhelm Wendt (Wilhelm Wendt III). Däribland ett besök i huset från Baltiska utställningen i Malmö 1914. Huset står ovanpå en gammal iskällare. Jan Wilhelm Wendt berättade också några personliga minnen från huset.

  Vidare fick vi historien om hur grindarna vid Gustafsborg tillkom, där Wilhelmina Wendt var en part. Jan Wilhelm Wendt har lovat att översända en text, som han skrivit om henne. Den kommer senare återfinnas på denna sajt.

  Jan Wilhelm Wendt berättade om mycket annat under vår promenad - det är mer givande att gå än att köra bil.
  Se även Bilddokumentation
  Jan Wilhelm Wendt har haft vänligheten att till webbredaktören sända pappersutgåvan av vidstående publikationer.

  Då filerna skulle bli för stora om sidorna (78 respektive 101 sidor) scannades och omvandlades till pdf-filer, kommer webbredaktören att försöka komma över en digital version av dessa, så att medlemmarna får möjlighet att kunna ladda ner publikationerna.

  Klicka för större bild.

  Klicka för större bild.

 • Lördagen den 21 maj 2016 planeras en guidad busstur längs Lagan med dess kraftverk. Geografiskt går vi utanför Skåne, men funktionellt är det en viktig del av Skånes industriella utveckling. Lagan och dess kraftverk är grunden till bildandet av Sydkraft under 1900-talets första decennium, relativt kort tid efter att det blev möjligt att överföra el på långa avstånd. Idag ägs vattenkraftverken i Lagan av norska Statkraft.

  Vid kraftverksturen får vi först en visning av Karsefors vattenkraftverk, vilket anlades 1930. Vi får se Karsefors valstorn, kika in i aggregathallen och får se en fotoutställning om bygget om vattenkraftverket.

  Efter att ha passerat den natursköna Hjörneredssjön med omgivningar besöker vi vattenkraftverken i Knäred, vilka anlades 1910. Här tittar vi på verken och dess omgivningar samt får en exklusiv visning av den gamla driftcentralen.

  Efter de stora vattenkraftverken stannar vi för fika vid en mer småskalig kvarn, men med äldre historia. I Lagans biflöde Krokån omnämns en kvarn vid denna plats i Knäred 1697. Efter att verksamheten upphört 1979 förföll kvarnen, men 2011 tog paret Lisbeth och Roland Davidsson över och har sedan dess restaurerat kvarnen. Under fikan får vi höra om deras arbete med kvarn, såg och bryggerimuseum.

  Bussturen börjar och slutar vid Laholms järnvägsstation, dit man enkelt kan komma med tåg (genom den nya Hallandsåstunneln vars utställning föreningen besökte förra året) eller med bil. Turen börjar 12:40 (tåget från Malmö anländer 12:32) och beräknas ta drygt 5 timmar, med ankomst till Laholms station innan 18:22-tåget mot Malmö.

  För detta arrangemang abonnerar föreningen en buss för 25 personer och hyr en guide. Till skillnad mot en del andra arrangemang kommer därför en deltagaravgift (300 kr) att utgå från deltagarna. Fikan vid kvarnen i Knäred ingår.

  Anmälan görs via mejl till industrihistoria@gmail.com. För att organisera samåkning, uppge i anmälan ifall du kör och har möjlighet att ta med passagerare eller ifall du önskar samåkning. Betala helst deltagaravgiften till föreningens bankgiro innan arrangemanget, men det går också bra att betala på plats.

  Sista anmälningsdatum är ons 11 maj och fr o m detta datum räknas anmälan som bindande. Föreningen Industrihistoria i Skåne har bankgiro 526-1268.
 • Vänligen observera att alla platser i bussen är nu reserverade.

  Statkrafts sajt finns en översikt om vattenkraftverken i Lagan.
  I Miljömagasinet finns en intervju med en av personerna som restaurerat kvarnen i Knäred.
  Den som vill förbereda sig för studiebesöket kan med fördel läsa boken "SYDKRAFT. Ett kraftföretags utveckling under femtio år."   (1906-1956)
  Författare Alf Åberg. Göteborg 1956.

  Lagan och dess kraftverk är grunden till bildandet av Sydkraft.

  Laholms kraftstation.

  Laholms kraftstation.

  Karsefors kraftstation.

  Karsefors kraftstation.

  Karsefors kraftstation.

  Skogaby kraftstation.

  August Schmitz.

  Knäreds kraftstation.

  Bassalt kraftstation.

  Bassalt. Vägskylt år 2013.

  När jag i maj 2013 skulle till ett möte i Markaryd och då nyligen hade läst Sydkrafts 50-årsskrift, gjorde jag en exkursion utmed Lagan från Laholm och uppströms för att besöka och fotografera de gamla kraftverken (se ovan). Fick även se Karseforsens kraftstation interiört, eftersom det var en vardag och det just där då pågick arbeten.
  /Eber Ohlsson

 • Lördagen den 23 april 2016 gör vi en exkursion längs Kävlingeån, samt fortsätter det ajournerade årsmötet.

  Klockan 11.30 träffas vi på firman Motor & Bilelektra i Kävlinge. Dit är det omkring 10 minuters promenad från järnvägsstationen. Se karta. Ni som kommer med järnväg måste meddela detta så att vi kan ordna samåkning. Verkstaden är inhyst i Sockerbolagets gamla kampanjarbetarbostad vilket ju också är ett stycke industrihistoria.

  Verkstadsmiljön är småskalig, ”genomsiktlig” och klassisk. Ola Jacobsson tar hand om oss någon timma och visar hur det intressanta lindningsarbetet går till.

  Motor & Bilelektra startades 1953 i Kävlinge av Kurt och Åke. Efter ett par år på en bakgård mitt i byn flyttade företaget till Unionsgatan där de blev kvar till 1980 då flyttlasset denna gången gick till idag befintliga lokaler på Nordanvägen 5 i Kävlinge.

  I dag drivs Motor & Bilelektra av Ola Jacobsson, son till Kurt. De är idag 8 anställda som sysslar med omlindning och reperationer av elmotorer, både likström- & växelström, vilket är deras huvuduppgift. www.motor-bilelektra.se/kontakt.html

  Efter Lindningsverkstaden kör vi längs ån och stannar på någon eller några av de platser där möllor stått eller står. Ända fram i 1950-talet knöts små industriområden till de platser där vattnet gick att utnyttja. Garverier, stampar, keramiska industrier, brännerier förutom kvarnverksamheten bildade proletära industrienklaver i lantbrukslandskapet. Exkursionsledaren Anders Ödman kommer att peka och berätta. Anders har sedan många år ägnat en extensiv forskning åt traktens möllemiljöer.

  Vi passerar i Stångby tre av Skånes senaste vindmöllor, 87 meter höga, på väg till Böösmöllan. I Bösamöllan bjuds på en kopp kaffe och en fralla till priset av 40 kr/pers. Kort accepteras ej.

  På Böösmöllan tar ägaren, Åke Strid, hand om oss. Han kommer att berätta om möllans historia och visa den moderna turbindriften. Dessutom kommer vi att få höra om ett av de mest akuta hoten mot de kulturmiljöer som möllorna utgör – EU:s vattendirektiv - som syftar till att fiskarna ska kunna röra sig utan hindrande dammverk, från havet till källorna. www.bosamollan.se

  I bifogad pdf Bösamöllan kan du läsa en berättelse om Böösmöllans historia och dessutom en skrivelse som Åke Strid sammanställt. Den visar på det omänskligt absurda i statens bruk av EU:s vattendirektiv.

  Vi avslutar exkursionen i Håstad där de första möllorna i ån fanns. Längre upp i å-loppet var fallet för dåligt. Vid Örtofta järnvägsstation kan passagerare släppas av. Vi kan räkna med att vara där vid 16-17-tiden.

  Se OpenStreetMap-karta över Exkursionsområdet.

  Anmälan senast onsdagen den 20 april 2016 på mejladressen: industrihistoria@gmail.com.
  Ange gärna också om du planerar att köra bil, kan ta samåkande eller vill samåka.


 • Kävlingeån uppströms Bösamöllan.

  Kraftproduktion i Bösamöllan.

  Bösamöllan.

  Ladda ner som en pdf-fil Arne Thornbergs foto-dokumentationen av exkursionen utmed Kävlingeån den 23 april 2016.

  Lördagen den 23 april 2016 kl 13.30 fortsätter det ajournerade årsmötet i Bösamöllan.

  Till våra medlemmar

  Tyvärr blev vi tvingade att ajournera dagens årsmöte [12 april 2016] då vi kommit till punkt 7 i dagordningen, eftersom revisionsberättelsen saknades.

  Årsmötet kommer därför att återupptas kl 13.30 i Bösamöllan (se karta) i samband med turen längs Kävlingeån (se nedan) lördagen den 23:e april 2016.

  De som bara skall bevista årsmötet kan komma direkt till Bösamöllan och behöver givetvis inte anmäla sig.

  Den avgiftsbelagda förtäringen som exkursions-deltagarna får i Bösamöllan ingår av förklarliga skäl då inte heller för de som bara deltager på årsmötet.

  Hämtning i Örtofta
  Om du avser att komma till årsmötets avslutning i Bösamöllan på lördag (men ej deltager i den dagens övriga program) kan du bli hämtad vid pågatågsstationen i Örtofta. Pågatåg söderifrån anländer 12.51 och norrifrån 13.03. Anmäl dig på industrihistoria@gmail.com senast dagen innan.

  Styrelsen

  Ladda ner
  Dagordningen
  för årsmötet
  Ladda ner
  Verksamhets-berättelsen för 2015 (3 sidor)
  Ladda ner
  Bokslutet för 2015
  Ladda ner
  Revisions-berättelsen för 2015
  Ladda ner
  Valberedningens förslag inför årsmötet

 • Måndagen den 18 april 2016 kl 17.30 har vi på nytt en möjlighet att besöka Stadsarkivet i Malmö. (Bergsgatan 20 i Malmö - det hus där tidigare tidningen Arbetet huserade).

  För er som inte hade möjlighet att deltaga vid vårt besök i januari ges nu ett nytt tillfälle, denna gång på kvällstid, måndagen den 18:e april kl 17.30. Anmälan senast onsdagen den 13:e april på mejladressen: industrihistoria@gmail.com.

  Besöket är kostnadsfritt för föreningens medlemmar. Det är lätt att komma till Stadsarkivet. Med gröna och gula bussar samt med tåg (Triangeln) och en liten promenad. Om man inte tar cykeln eller bilen.

 • Föreningens årsmöte äger rum tisdagen den 12 april 2016 kl 18.00.

  Efter årsmötesförhandlingarna följer ett föredrag om "Dagstidningen som industriföretag". De gångna 50 åren har präglats av stora tekniska, marknadsmässiga och ekonomiska förändringar som tvingat tidningshusen till ständiga omprövningar.

  Martin Andersson, mångårig skribent i Sydsvenskan, med gamla Malmö som specialitet, samt Jan Wifstrand tidigare chefredaktör för Sydsvenskan (och senare Dagens Nyheter) berättar och reflekterar.

  Mellan förhandlingar och föredrag (föredraget beräknas börja kl 19.00) ges tid för en stunds otvungen samvaro över en kopp kaffe med lite tilltugg.
  Även icke medlemmar är välkomna till föredraget.
 • Den som vill förbereda sig för årsmötet kan med fördel läsa boken
  "De första 150 åren."   (1848-1998)
  Författare Gunilla Lundström.
  Laholm, 1998.

  En bok om Sydsvenskans historia.

 • Onsdagen den 2 mars 2016 kl 15.00 besöker vi Hörby Bruk i Hörby.

  Företaget startade en gång i Ekeby för snart hundra år sedan, men flyttade till Hörby 1936. Man har sin produktion i Sverige! och tillverkar produkter vi alla känner och ofta använder eller en gång använt som rullebörar, gungor och rutschbanor.

  Hörby bruk ligger i centrala Hörby på Slakterigatan 5.

  Buss från Lund C avgår kl 14.18 och ankommer till Hörby Busstation kl 14.56. Därifrån är det 5 minuters promenad till Hörby Bruk (se karta).

  Anmälan (inklusive önskan om samåkare alternativt samåkning) senast fredagen den 26:e februari 2016 på mejladressen: industrihistoria@gmail.com.

  Information om Hörby bruk finns på sajten:  

 • Torsdagen den 28 januari 2016 kl 10.15 besöker vi Stadsarkivet i Malmö (Bergsgatan 20 i Malmö - det hus där tidigare tidningen Arbetet huserade).

  Som tidigare meddelats ges föreningen en första möjlighet att besöka Malmö Stadsarkiv för en presentation av arkivets samlingar och verksamhet. Om du "forskar" på egen hand med anknytning till Malmö så får du veta hur arkivet kan hjälpa dig.

  Anmälan senast fredagen den 22:e januari på mejladressen: industrihistoria@gmail.com. Besöket är kostnadsfritt för föreningens medlemmar.

  Det är lätt att komma till Stadsarkivet. Med gröna och gula bussar samt med tåg (Triangeln) och en liten promenad. Om man inte tar cykeln eller bilen.

 • Vi har nu två företagsbesök på programmet torsdagen den 14:e januari 2016; ett i Eslöv och ett i Örtofta. Du har möjlighet att vara med från start eller att ansluta sen eftermiddag i Örtofta.
 • Vi inleder med att besöka Scan Filter AB i Eslöv, ett 30-årigt familjeföretag som tillverkar produkter vi alla känner nämligen kaffefilter och bakformar. Våra värdar är My Wessman och Peter Hansson.

  Vi samlas kl 14.00 vid kontorsingången, Vikhemsvägen 17. Företaget ligger i nord-östra Eslöv nära flygfältet. Sväng av från väg 113 vid Statoil och sväng sedan direkt vänster in på Vikhemsvägen. Parkera vid gaveln som vetter mot Statoil/Macdonalds.
 • Vårt andra besök sker vid Kraftringens nya kraftvärmeverk i Örtofta. Verket, som innebar en investering på nästan 2 miljarder kronor, startade driften våren 2014.

  Det eldas med biobränsle. Vår värd är Lennart Friberg. Vi samlas vid infarten till verket kl 17.30. Verket ligger väster om järnvägen och strax norr om väg 104 i Örtofta. Sväng norrut från väg 104 mot Eslöv. Infarten kommer du till knappt 300 m senare på höger sida.

  Du kan åka med Pågatåg 16.53 från Malmö med ankomst Örtofta 17.16. Norrifrån anländer Pågatåget kl 17.03.

  Parkeringsmöjligheterna vid verket är begränsade (Se anvisningar inför besöket) så vi kommer prioritera samåkning.

  Anmälan senast fredagen den 8:e januari 2016 på mejladressen: industrihistoria@gmail.com. Ange om du ansluter i Eslöv eller Örtofta och om du önskar samåka eller bli hämtad vid resp station.
 • Information om Scan Filter finns på sajten: Scan Filter.
  Information om Örtoftaverket finns på sajten: Örtoftaverket.


  Hem
  Senast uppdaterad 190114 Mejl till föreningen: industrihistoria@gmail.com