En söt historia om hur Malmö och Arlöv förvandlade lyx till en svensk vardagsvara.
Historien börjar egentligen redan kring år 1.000 före Kristus, då människorna på öarna i Stilla Havet hade upptäckt sötman i sockerrörets märg. Det dröjde dock ända till 600 år efter Kristus. innan man hade lärt sig att koka saften och framställa fast socker. Sen spred sig ryktet om det nya njutningsmedlets angenäma smak och viktiga energiinnehåll allt mer över världen. Sockret ansågs också ha medicinska effekter och blev därför även en ingrediens i läkemedel.
Arlövs sockerbruk som grundades 1869, härjades svårt av en brand 1896. Men bruket blev snabbt återuppfört, vilket detta foto från 1897 bekräftar.
Men eftersom framställningsprocessen för socker var komplicerad, kom sockret under många av de följande århundraden bara att finnas i små mängder som en exklusiv och åtråvärd lyx för överheten. Den första gången som socker nämns i svensk historia är 1328 i ett dokument från ett gästabud för lagmannen Birger Persson, den heliga Birgittas far.
För den stora allmänheten förblev dock sockret som sagt en sällsynt vara på matbordet. År 1700 var sockerkonsumtionen i Sverige 0,1 kilo per person och år 1750 hade den stigit till 0,4 kilo. Hundra år senare, 1850, var förbrukningen av socker uppe i 4 kilo per person och år. Och sen fortsatte sockerkonsumtionen att stiga successivt. (Idag är siffran tio gånger större, dvs ca 40 kilo).
Sockret blev alltså med tiden en allt större nödvändighet för Europas befolkning. När problemen med import av rörsocker ökade, bl a genom Napoleons krig, ledde det till att behovet av en inhemsk sockerråvara växte sig starkt.
Valet föll då på en grönsak som länge varit känd som söt och välsmakande: Sockerbetan. Efter ett mödosamt utvecklingsarbete blev sockerbetan den nya råvaran för sockerproduktion i vårt klimat. Sockerbetan visade sig kunna erbjuda samma sockerhalt, ca 17%, som sockerröret. Det innebär ca 100 gram socker på varje beta. Den nordiska betsockertillverkningen inleddes 1837. Då byggde N A Barck Sveriges första sockerbruk i Malmö. Det följdes snart av flera, bl a av Arlövs Sockerbruk, som grundades 1869.
1907 slog sig 21 sockerbruk och 10 raffinaderier samman och bildade Svenska Sockerfabriks AB, i dagligt tal kallat Sockerbolaget. Det köptes 1993 av danska Danisco.
Konsumentförpackningar började införas i slutet av 1920-talet. Toppsockret var det första socker som förpackades till konsument. Samtidigt började Sockerbolaget göra reklam för sina produkter genom filmer, annonser och receptböcker. Den här bilden som togs 1934, visar två damer som förpackar sockertoppar. Efter andra världskriget och de s k snabbköpens genombrott utvecklades förpackningstekniken snabbt.
I Danisco ingår idag 13 sockerbruk. Tre av dem finns i Sverige: i skånska Arlöv, Örtofta och Köpingebro. Vid bruket i Arlöv tillverkas ca 230.000 ton sockerprodukter per år. Sammanlagt producerar Danisco vid sina 13 bruk omkring 1,3 miljoner ton socker årligen. Utöver socker tillverkas även foder- och kostfiberprodukter.
Danisco Sugar är därmed en av Europas största producenter av socker – det näringsämne och livsmedel som också fungerar som en krydda och smakförstärkare, som ett jäsningshjälpmedel och som ett naturligt konserveringsmedel för att bevara smak, färg och färskhet i bl a sylt och marmelad.
Torsdagen den 25 mars 2004 klockan 18.30 välkomnar Gertrud Helgesson och K G Andersson oss till Sockermuseet i Arlöv.
Kommer du från Malmö kör du gamla Lundavägen mot Arlöv och passerar förbi brukets stora grindar för lastbilstrafik. Du ser en skylt med texten Danisco Sugar, Du kör in genom huvudentrén fram till parkeringen. Vid vakten och receptionen möter du vårt värdpar.